• TURIST INFO / izleti otoka

Izleti otoka

Veliko Blato

image Veliko blato nalazi se 2 km od Povljane i do njega se stiže asfaltiranom cestom koja vodi prema mjestu Vlašići. Veliko blato je zaštićeni Ornitološki rezervat - rezervat ptica močvarica. To je posljednje takvo mjesto u Europi na koje određene vrste ptica močvarica mogu sletjeti na svom putu prema jugu. U jezeru Veliko blato ima slatkovodnih riba. Veliko blato je bilo jedno od prvih ribogojilišta u Europi, a u te ga je svrhe uredila obitelj Košćina.

Malo Blato

image Malo blato se također nalazi na 2 km od Povljane u predjelu Mlinica i do njega se stiže glavnom cestom koja vodi za Pag. Na oko 10 km od grada Paga nalazi se Malo blato, slatkovodno jezero koje je odlukom nadležnih državnih institucija proglašeno posebnim ornitološkim rezervatom.

Uvala Stara Povljana

image Do uvale se dolazi cestom preko povljanskog polja. Cesta je asfaltirana do kapelice i dalje nastavlja lijevo makadam cestom do uvale ( postoje oznake ). Do 17-og. st. u uvali se nalazilo starije naselje Povljana.U povjesnim izvorima se spominje prilikom gradnje crkve Sv.Martina 13. veljače 1335. Poslije se još spominje 1452. i 1492., premda je naselje još starije. Danas je uvala bogata pješčanim plažama, nepristupačnim stjenama sa svoje južne strane, dok je njen sjeverni dio prepun malih plaža i uvala, pristupačnog kamenjara i zemljanih staza koje će vas odvesti do slatkovodnog jezera, još ljepših pješčanih plaža i na kraju do Pustograda, uvale koja oduzima dah svojom divljom ljepotom. Tu se i završava vaša avantura uz more, jer se nadalje nastavlja samo okomita visoka stjena koja se čini kao da joj nema kraja.

Crkva Sv. Martina

image Do crkve se dolazi asfaltiranom cestom preko povljanskog polja. Od kapelice skrenite desno i nakon 200 m, lijevo vas vodi zemljani put do crkve. ( turistička signalizacija označuje lokalitet). Crkva se spominje u oporuci Dižislava Radogostića Vuče 13. veljače 1335. bodine. U cjelosti je konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik našeg srednjevjekovnog graditeljstva. Ispred crkve pravokutnog oblika i polukružne apside je ograđen nenatkriven prostor. 23. travnja 2008., na Dan Općine Povljana, crkva će biti svečano blagoslovljena.

Crkva Sv. Nikole

image Oko 1 km jugozapadno od središta Povljane, pokraj plaže Perilo, nalazi se iznimno važan spomenik hrvatskog graditeljstva, crkva Sv.Nikole. Crkva je datirana u 9 stoljeće. U crkvi su provedena arheološka istraživanja i ona je konzervirana. U dvorištu crkve omeđeno visokim širokim zidom nalazi se groblje.

Ljekovito blato "Segal"

image Zapadno od Povljane uz plažu Dubrovnik, nalazi se jezero ''Segal'' sa ljekovitim peloidom. Ispred vas je more , iza vas je šuma i duge staze za šetnju. Budete li imali sreće, možda se opet od nekud pojave prekrasni bijeli labudovi.