• TURIST INFO / izleti otoka

Izleti otoka

Fortica

image Odmah kod Paškog mosta (Ljubačka vrata), na južnom rukavcu otoka, nalaze se ostaci nekadašnjeg velikog utvrđenja. S tog se mjesta izviđao i kontrolirao promet brodova. Prema legendi, s Fortice su Pažani vidjeli kralja Belu IV., kada je, bježeći pred neprijateljem, sakrio se na njihovo područje. Forticu okružuje neobičan krajolik; oštar, potpuno gol kamenjar nalik “mjesečevom krajoliku”. S Fortice se pruža izvanredan pogled na Ljubačka vrata i Virsko more.

Stari Grad

image Stari grad Pag nalazi se kilometar dalje od stare gradske jezgre. Nekada je Stari grad bio velik i bogat grad, utvrđen snažnim zidinama. Izlazna luka grada bila je Košljun, mjesto na zapadnoj strani otoka. U Starome gradu iskorištavala se sol, a postojala je luka za brodove srednje veličine. U Starom gradu postoje brojni ostaci zidova i kuća, ostaci putova i utvrđenja, no najbolje su sačuvani dijelovi franjevačkog samostana i romanička crkva sv. Marije. Crkva se prvi puta spominje 1192. godine.

Vidikovac

image Na zapadnom izlazu iz grada Paga, na prometnici koja vodi prema Novalji, nakon uspona serpentinom, na lijevoj strani se nalazi zaravan Vidikovac. S te zaravni se vidi u potpunosti panorama grada Paga pa mnogi turisti koriste prigodu da bi je fotografirali. U neposrednoj blizini Vidikovca, nalazi se Gradac, područje na kojem je bila naseobina čovjeka iz neolita, mlađeg kamenog doba. S tog se mjesta lako mogao kontrolirati dolazak neprijatelja iz bilo kojeg smjera. Na Gradini nema puno ostataka koji bi bili odmah uočljivi, no mjesto je vrlo interesantno i ima lijep pogled na grad Pag. Gradina je bila djelom komunikacijske transverzale drevnog čovjeka koji se u potrazi za divljači, kao lovac, kretao od zaleđa današnjeg Zadra, preko Paga, dalje prema sjevernom dijelu Kvarnera i Gorskom kotaru. Gradac je zanimljiv i po tome što se u 19. stoljeću na tom mjestu planski istraživala mogućnost eksploatacije zlata. U tu se svrhu ispirao kamen, međutim, iz nepoznatih razloga, početkom 20. stoljeća, ta su istraživanja prekinuta, premda postoje informacije da je zlato (u zrncima i prašini) pronađeno.

Vrh Sv. Jurja

image Vrh svetog Jurja nalazi se na brdu sjeverno od grada Paga. Već se iz daljine može uočiti i razaznati zbog kvadratne građevine na vrhu. Mnogi povjesničari smatraju kako se na tom mjestu nalazila gradina, naselje neolitskog čovjeka, no istraživač Petar Ferdebar u svojoj knjizi "Hiperija" navodi kako je vrh sv.Jurja svetište božice Atene. Do vrha svetog Jurja može se doći pješice i najbolje je krenuti s područja Bašace jer kut uspona nije velik, a razmjerno se brzo stiže do vrha. S tog vrhapuca izuzetno lijep pogled na Podvelebitski kanal, planinu Velebit, plažu Malin i dio uvale Slana.

Uvala Slana

image Do uvale Slana moguće je doći plovilom ili pješice od Barbata. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka, uz rub Paških vrata, odnosno ulaza u Paški zaljev s Velebitske strane. Slana je ispunjena dugačkim, prostranim i izrazito lijepim pješčanim plažama. Osobito je lijep vizualni doživljaj ravnih, golih stijena koje se na tom području uzdižu okomito nad morem. Uvala Slana pogodna je i za ribolov..

Sveti Duh

image Sv.Duh je od grada Paga udaljen oko 5,5, milja ili cestom oko 15 km. To je područje prostranih livada i velikih plaža čije podmorje je prekriveno vrlo finim pijeskom. Na većem dijelu plaža postoje izvori pitke vode.