• TURIST INFO / izleti otoka

Izleti otoka

Sveti Vid

image Sv. Vid (342 m) je najviša točka na otoku Pagu koja se nalazi se na zapadnom dijelu grada. S vrha puca predivan pogled na cijelu Pašku uvalu. Do vrha Sv. Vida najlakše se može doći iz Dubrave, gdje ćete pronaći i putokaz koji upućuje na vrh. Penjanje se može početi s bilo koje točke brda, jer put do Sv.Vida nije osobito težak.

Blato Rogoza

image Blato Rogoza nalazi se nedaleko od mjesta Kolan, na zapadnom dijelu Grada Paga. Također je proglašen Ornitološkim rezervatom zaštićenih ptica močvarica.

Šestakovci

image Grupa hridi smještenih na sjevernoj strani otoka Paga, prema Velebitu. Do Šestakovaca se može doći isključivo morskim putem. Šestakovci su udaljeni su od grada Paga oko 6 milja. U blizini Šestakovaca se nalazi lijepa i ugodna plaža s bogatom hladovinom i improviziranom lučicom za prihvat manjih plovila u slučaju nevremena. Akvatorij Šestakovaca pogodan je za ribolov.

Caska

image Područje na krajnje zapadnom dijelu Paške uvale koje obiluje lijepim plažama. Okrijepiti se možete u naselju Caska, ili u obližnjim Kustićima, Zubovićima i Metajni. Do Caske se može doći plovilom, ali i vozilom. Caska je od grada Paga udaljena oko 7 milja.

Paški trokut

image Paški trokut je naziv za neobičan otisak u kamenjaru koji je otkriven u svibnju 1999. godine na brdu Tusto čelo. Brdo Tusto čelo nalazi se sjeverozapadno od grada Paga, nedaleko od trajektne luke Žigljen. Radi se fenomenu koji privlači pozornost vjernika, alternativnih istražitelja prošlosti i ufologa. Na temelju geoloških istraživanja, utvrđeno je kako je kamenje unutar Paškog trokuta svjetlije boje od kamenja izvan trokuta, te kako, nakon izlaganja ultraljubičastom svjetlu, isijava crvenom bojom. Crvena boja je dokaz da je kamenje unutar trokuta prošlo termičku obradu. Pretpostavke su kako je taj megalitski otisak nastao prije 12 000 godina. Do Paškog trokuta se dolazi razmjerno lako jer su kod luke Žigljen, ali i na drugim prometnicama uokolo Novalje, postavljeni putokazi koji upućuju na smjer kretanja prema brdu Tusto čelo. Paški trokut u samo tri godine od njegovog otkrivanja posjetilo je više od 30 000 ljudi iz cijelog svijeta.

Brodom po uvali

image Pašku uvalu je znameniti putopisac Alberto Fortis nazvao morskim jezerom, zbog njenog neobičnog oblika koji podsjeća na lagunu. Paška uvala ima samo jedan izlaz i to ne na otvoreno more nego u Podvelebitski kanal. Ukupne je površine oko 15 milja četvornih, a okružena je prstenom od 27 km pješčanih plaža. Krenuti brodom po Paškoj uvali znači upoznati se ne samo s ljepotama koje ona pruža, nego i nekim od važnih dijelova paške povijesti. U obilazak Paške uvale najljepše je krenuti u razgledavanje brodom, s polaznom točkom iz luke Mandrac, stare luke izgrađene u 15. stoljeću u koju su pristajali trgovački brodovi.